Proč nemůžete pít absint rovnou?

Proč nemůžete pít absint rovnou?

Představení absintu

Mám před sebou skleničku absintu, jeho nezaměnitelný zelený odstín září jako nebeská duga. Představte si lahodnou hořkost, která omáčí vaše chuťové pohárky a proniká dolů, hřeje vás po cestě. Je to životabudič, který vás obejme ve své vířivé chuti. Ale abyste si tohoto ducha skutečně užili, musíte jej pít správně. Pokud ho budete pít jako obyčejnou whisky nebo vodku, nejenže se opijete do němoty, ale také si není vychutnáte jeho jedinečné bohatství.

Historie a vznik absintu

Protože bychom neměli kochat se v něčem, aniž bychom znali jeho kořeny, pojďme se vrátit v čase a podívat se, jak vznikl tento pověstný nápoj. Absint, pozoruhodný nápoj, který se stal oblíbeným mezi spisovateli, umělci a dalšími kreativními dušemi 19. a 20. století, má své kořeny ve starověkém Egyptě. Používal se převážně pro lékařské účely. Ale jak je zvykem, lidé si nakonec uvědomili, že ho lze konzumovat i pro zábavu. Nikdy neberme medicínu za lehkou!

Co je to absint?

Za svou jedinečnou chuť vděčí absint bylině zvané pelyněk. Jeho typický zelený odstín a silná hořkost jsou neodmyslitelně spojené s touto bylinou. Absint je silný alkoholický nápoj s obsahem alkoholu mezi 45 a 74 procenty. Říkáte, že je to jako výstřel z bazuky do žaludku, když to řeknete nahlas, že ano? Ale tady je věc: neměli byste pít absint jako obvyklý alkohol.

Proč nemůžete pít absint přímo?

Teď se dostáváme k jádru věci. Proč nemůžete pít absint přímo? Prostě proto, že je příliš silný! Jeho silný obsah alkoholu a intenzivní hořkost by dokázaly udělat z vašeho žaludku Salto Mortale. Kromě toho, pokud ho budete pít čisto, nebudete si vůbec užívat jeho složité chuti a bohatého aromatu. Je jako hodit diamant do ohně jen proto, abyste si vychutnali jeho záři, aniž byste ocenili jeho krásu.

Jak správně pít absint

A jak tedy absint pít správně? Je k tomu celý rituál. Absint se obvykle podává s vodou a cukrem. Existují různé způsoby, jak ho připravit, ale nejpopulárnější je "Francouzský rituál". Při tomto rituálu se sladký cukerný kruton umístí na lžičku s otvory a poté se přelije studenou vodou. Voda se pak pomalu kape do sklenice absintu. Tento krok není jen pro vzhled, změkčuje hořkou chuť a vytváří krásně mléčný efekt zvaný "louche". Je krásné to sledovat!

Osobní zkušenost s absintem

Jako muž, který se rád oddává chuti silných alkoholických nápojů, mohu potvrdit, že nejít do absintu bez patřičného respektu a přípravy je jako skočit bez padáku z letadla s očima zavřenýma. Anecdoticky vzpomínám na dobu, kdy jsem si s přáteli uvědomil, že nemáme cukr, ale rozhodli jsme se, že to dáme bez něj. Ta nepříjemná pocit, kdy do vás udeří ten silný nápoj like Schumacherův vůz ve formuli 1, je něco, co bych nikomu nepřál. Ta zkušenost v nás zanechala trvalou památku na to, že absintu se má přistupovat s určitou úctou.

Záverečné myšlenky

A tak se vracíme z naší malé chutě absintu. A všechny cesty vycházejí z toho, že nemůžeme pít absinthe přímo, protože si ho tak správně neužijeme. Ujistěme se, že když budeme chtít ochutnat tento mýtů plný nápoj, budeme respektovat jeho tradice a připravíme ho řádně. A pak si můžeme v klidu vychutnat toto zelené zlato a ponorný se do víru chutí a dobrodružství, které nám nabízí.

Napsat komentář: